I když jahody obsahují až 90% vody, je v nich mnoho vitamínů, minerálů a mají vůbec největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce. Skvělé jsou čerstvé, ale i v zákuscích a moučnících. Právě ty teď nabízejí ve francouzském pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Praze 2 v Myslíkově ulici č. 22, kde se specializují na lahůdky ze „sladké Francie“.
Ochutnat tu můžete nově klasický francouzský dort le Fraisier, krále mezi jahodovými dezerty, který svůj vznešený původ ohlašuje už svým jménem (fraise je francouzky jahoda). Nabídku doplňuje chuťově neméně skvělý francouzský koláč s jahodami a rebarborou a jahodové menu doplňuje klasický jahodový cheescake a lehká jahůdková panna cotta.
Šéfcukrář Jaroslav Béza i majitel Jan Ivanco se navíc podělili o jeden z receptů: kombinace sezónních plodin vytvoří obvykle skvělý chuťový souzvuk a koláč s jahodami a rebarborou to potvrzuje.
Petite France Boulangerie & Patisserie v Praze 2 v Myslíkově ulici č. 22. Otevřeno denně 8 – 20 hodin, www.petite-france.cz
Jahodovo-rebarborový francouzský koláč
Podle šéfcukráře Jaroslava Bézy z Petite France Boulangerie & Patisserie
Korpus:
mouka ………630g
máslo…………. 50g
vejce……………2ks
cukr moučka…25g
Náplň:
rebarbora……….1000g
jahody……………..500g
cukr………………….350g
Crumble:
máslo……….50g
hladká mouka…..40g
hnědý cukr…18g
mleté mandle…..10g
POSTUP: Nejprve si připravíme crumble, neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání. Poté vypracujeme těsto korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme upéci, až těsto lehce zrůžoví. Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout. Do prochladlé pájové formy s předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut: až crumble zezlátne, koláč je hotový.
Víte, že…?
Třísloviny obsažené v jahodách působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Jahody jsou bohaté i na kyselinu listovou a draslík. Žádné tuzemské ovoce také neobsahuje takové množství manganu, stopového prvku, který se podílí mj. na tvorbě kostí i krvetvorbě, vyživuje nervy a mozek, vlasy a kůži zásobuje barevnými pigmenty a podporuje také libido – odtud patrně pramení přesvědčení, že jahody lze využít i jako velmi příjemné afrodisiakum.
Jahody nám díky své kombinaci draslíku a minerálů doslova rozproudí krev v žilách: hodí pro prevenci arterosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií) a doporučují se při léčbě vysokého tlaku. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.
Je známé, že jahody odvodňují: díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové, používají se proto při různých dietách, ale účinně zabírají zejména při dně a dnové artritidě.